Trafik Cezalarında İtiraz Süreci ve İtiraz Dilekçesi

TRAFİK CEZALARINDA İTİRAZ SÜRECİ TRAFİK CEZASI YEDİM NE YAPMALIYIM ? ;
Trafik cezası kesilmesinin akabinde eğer ceza fişi tarafınıza teslim edilmiş ise hak düşürücü sürenin kaçmaması adına 15 gün içerisinde Sulh Ceza hakimliği'ne yazacağınız dilekçe ile itiraz etmeniz gerekmektedir. Yaptığınız itiraz değerlendirilerek iptali söz konusu olabilecektir. Eğer 15 gün içerisinde herhangi bir işlem yapmaz iseniz tarafınıza yazılan ceza kesinleşecek ve itiraz hakkınız kalmayacaktır. İtiraz edildikten sonra Sulh Ceza Hakimliğince tarafınıza yazılan cezanın hukukiliği tartışılarak usuli veyahut esasından reddi söz konusu olabilecektir. Örneklerle anlatmak gerekirse , tarafınıza araç kullanırken telefonla konuştuğunuz iddiası ile herhangi bir ceza yazılması durumunda , bu durumun delillendirilmesi gerekmektedir. İşbu delillendirmeyi kamu yapmalıdır. Ceza hukukunda geçerliliği olan şüphe sanık lehine yorumlanır ilkesi gereğince herhangi bir delillendirilme dosyaya kazandırılmaması durumunda , itirazın kabul edileceği izahtan varestedir. Trafik cezasına herhangi bir şekilde itiraz etmeniz durumunda , ilgili trafik cezasının icra edilebilirliğini etkilemeyecek olup , itirazın kabulü söz konusu olduğunda ödenen bedellerin faiziyle geri iadesi söz konusu olacaktır.
1- Trafik Cezalarının İtiraz Süresi; Trafik polisinin tarafınıza yazdığı cezalarda cezanın alındığı tarihten itibaren 15 günlük süre içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir. Eğer ceza gıyaben yazılmış ise tarafınıza cezanın tebliğinden itibaren 15 günlük süreniz başlayacaktır.
2. Trafik Cezalarında Görevli Mahkeme Trafik cezalarında görevli mahkeme , Sulh Ceza Hakimliğidir. Yerinde olmadığını düşündüğünüz trafik cezalarına Sulh Ceza Hakimliğine bir dilekçe yazmak suretiyle itiraz edebilirsiniz. İlgili örnek dilekçeyi bu yazının altında bulabilirsiniz. Eğer trafik cezasının yanı sıra başkaca bir idari işlem yapılmış ise görevli bu işleme karşılık başvurulacak mahkeme İdare Mahkemesi'dir.
3. Trafik Cezalarında Masraf ; Trafik cezalarında , Sulh ceza mahkemesine itiraz edilirken herhangi bir masraf yatırmanıza gerek yoktur.
4. Trafik cezalarında dilekçenin önemi ; Her ne kadar ceza hukukunda re'sen araştırma ilkesi öngörülmüş olsa dahi , tarafınıza düşen özeni göstererek , hangi mahkemenin görevli olduğunun belirlenmesi , cezanın hangi kanun maddesinden kaynaklandığı , ceza fişinin örneğinin mahkemeye sunulmuş olması , itirazın süresi içerisinde yapılması , bu hususların her birine önem vererek bir dilekçe hazırlanmalıdır.
5. Trafik cezalarına E- Devlet üzerinden başvuru; Trafik cezalarının E-Devlet üzerinden görüntülenmesi ve başvurunun yapılması mümkündür. Vatandaş uyap portaldan Sulh Ceza Hakimliğine yazılan dilekçenin gönderilmesi mümkün olmakla birlikte bu gönderilecek dilekçenin , e-imza ile imzalanmış olması gerekmektedir. Eğer e-imzanız yok ise fiziken dilekçenin götürülmesi gerekmektedir.
6. Trafik cezalarına itirazda götürülmesi gereken evraklar; Dilekçenin ıslak imzalı suretinin dosyaya eklenmesi gerekmektedir. Dilekçenin EKLERİ ; Kimlik fotokopisi Cezaya ilişkin tutanağın fotokopisi Ehliyet fotokopisi Ruhsat fotokopisi Tarafınıza ceza elden verilmediyse tebliğ mazbatası. Cezayı ödediyseniz, ilgili ödemenin dekontun da sunulması gerekmektedir. Trafik cezalarında itiraza ilişkin sıkça sorulan sorular ;
1. Trafik cezasına nasıl itiraz edebilirim? Trafik cezasına itiraz, Sulh Ceza Hakimliği’ne yazılı dilekçe ile yapılır. Cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapılmalıdır.
2. İtiraz süresi kaç gündür? Cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde itiraz edilmelidir. Bu süre kaçırılırsa itiraz hakkı kaybedilir.
3. Trafik cezasına itiraz için nereye başvurulur? İtiraz, cezanın kesildiği yerin Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. ,
4. İtiraz edersem cezayı yine de ödemem gerekir mi? İtiraz süreci devam ederken cezayı ödemeniz gerekmez, ancak itiraz reddedilirse faiz işletilerek tahsil edilebilir.
5. İndirimli ödeme süresi itiraz süresini etkiler mi? Hayır, 15 günlük %25 indirimli ödeme süresi ve 15 günlük itiraz süresi paralel işler. İtiraz etseniz bile ödeme indirimi süresi geçerse indirim hakkınız kaybolur.
6. Cezayı ödersem itiraz hakkımı kaybeder miyim? Hayır. Cezayı ödeseniz bile, ödeme tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edebilirsiniz.
7. Haksız yere ceza yazıldığını nasıl ispat edebilirim? Delil olarak şu unsurları sunabilirsiniz: Güvenlik kamerası görüntüleri Aracın başka bir yerde olduğunu gösteren belge (örneğin otopark fişi, konum kayıtları) Tanık ifadeleri Araç plakasının kopyalanmış olması durumunda polis raporu Eğer bulamıyorsanız ilgili delillerin mahkemece araştırılmasını talep edebilirsiniz.
8. E-Devlet’te görünen cezalara da itiraz edebilir miyim? Evet, E-Devlet’te görünen ve henüz tebliğ edilmiş olan cezalara, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edebilirsiniz.
9. Trafik cezası tebliğ edilmeden ödeme yapılırsa itiraz hakkı doğar mı? Ceza henüz resmi olarak tebliğ edilmediyse, itiraz süresi başlamamış sayılır. Ancak ödeme yapıldıysa, ödeme tarihinden itibaren 15 gün içinde yine de itiraz hakkı kullanılabilir.
10. Hatalı plaka ile ceza yazılmış, ne yapmalıyım? Plakanız size ait değilse veya sizin aracınız o tarihte orada değilse, durumu belgeleyen evraklarla Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurmalısınız.
11. İtiraz kabul edilirse ne olur? Mahkeme cezayı iptal ederse, cezaya ilişkin puanlar silinir ve ödeme yapılmışsa para iadesi yapılır.
12. İtiraz reddedilirse ne olur? Ceza aynen geçerli olur. Ödenmemişse faiziyle birlikte tahsil edilir. Karara karşı bir üst mahkemeye başvuru hakkı sınırlıdır.
13. Hakim karşısına çıkmam gerekir mi ? Sulh Ceza hakimliğine yapılmış olan trafik cezasına ilişkin itirazlar dosya üzerinden incelenmektedir , bu sebeple kendinizi dilekçenizde olaya ilişkin bütün detayları açıklamanız gerekir. Başka bir deyişle hakim karşısına çıkmanıza gerek yoktur.
14. Eksik evrak verdim şimdi ne yapmalıyım ? Sulh ceza hakimliğine vermiş olduğunuz dilekçenin ekinde eksik evraklarınız olması halinde itirazınızın reddolma ihtimali doğacağından eksiklik öğrenir öğrenmez ilgili Sulh Ceza Hakimliğine evraklarınızın teslimini yapmanız gerekmektedir.
15. Ceza bana tebliğ edildi fakat başka bir ildeyim ne yapmalıyım? Eğer cezanın tebliğinden önce olduğunuz şehre dönemeyecekseniz bulunduğunuz yerdeki adliyeden bu evrakların yetkili sulh ceza hakimliğine gönderilmesini talep edebilirsiniz.
İlgili itiraza ilişkin dilekçe örneği ;
ANKARA NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NE
İTİRAZEDEN :İSİM-SOYİSİM (TCKNO: Adres
İLGİLİ TUTANAK : Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü (../../..) tarihli, (...) sıra numaralı .... TL’lik Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı
TUTANAK TANZİM TARİHİ : .. ... ....
TUTANAK TEBLİĞ TARİHİ : .. ... .....
İTİRAZ KONUSU : Yukarıda bilgilerini bildirmiş olduğum , trafik cezasına ilişkin itirazlarımızın sayın mahkemenize bildirilmesinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR : Tarafımca Eskişehir - Ankara yolunda seyir etmekte iken , tarafımın telefonla konuştuğu iddia edilmiş ise de maddi gerçeği yansıtmamaktadır. İtiraz etme zaruretimiz hasıl olmuştur şöyle ki ; Tarafıma .. Tarihinde Eskişehir - Ankara yolunda seyir etmekte iken , telefonla konuştuğum iddiası ile ... TL ceza tanzim edilmiş olup işbu ceza gıyabımda yazılmıştır. ... Tarihinde tarafımıza tebliğ edilen cezaya süresi içerisinde itiraz etmemiz gerekmiştir. Ben ilgili tarihte o yolu kullanıp kullanmadığımı hatırlamamakla beraber , tarafıma yazılan cezanın herhangi bir şekilde delillendirilmemiştir. Ben araba sürerken herhangi bir şekilde telefonla görüşme yapmadığım halde hukuka ve hakkaniyete aykırı cezanın yazılması adalet duygusunu zedeler nitelikte olup kamu adına işbu itirazlarımızın kabulüyle beraber yukarıda bilgileri verilmiş olan tutanakta düzenlenmiş cezanın iptali gerekmektedir.
HUKUKİ SEBEPLER : Karayolları trafik kanunu ve ilgili sair mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve sayın mahkemenizce re'sen gözetilecek nedenlerle; 1. ... Tarihinde tanzim edilen ve tarafıma ... Tarihinde tebliğ edilen tutanakta belirtilen ... TL trafik cezasının iptaline karar verilmesini, 2. Yargılama giderlerinin devlet üzerine bırakılmasını arz ve talep ederim. Saygılarımızla. 19.06.2025
EKLER
1- Kimlik fotokopisi
2- Ehliyet fotokopisi
3- Ruhsat Fotokopisi
4- Tanzim edilen tutanağın fotokopisi
5- Tebliğ mazbatası fotokopisi